JOM MASUK !!!

TRaNSLaTiNG MY BLoG

Monday, May 19, 2014

Hikmah puasa sunat dari segi jiwa, kesihatan fizikal


Oleh itu, amalan sunat yang amat digalakkan perlu diterapkan dalam usaha kita mempertingkatkan amalan wajib yang difardukan. Amalan sunat juga dapat mempertingkatkan tahap keimanan serta ketakwaan kepada Allah SWT.

Puasa sunat yang digalakkan banyak dinyatakan keutamaannya. Puasa sunat pada hari Isnin dan Khamis sering dilakukan oleh Rasulullah SAW.


Daripada Abu Hurairah, Rasulullah SAW bersabda: “Segala amal dibentangkan (oleh malaikat ke hadrat Allah) pada tiap-tiap hari Isnin dan Khamis. Oleh itu, aku suka amalku dibentangkan semasa aku sedang berpuasa.” (Hadis hasan gharib, riwayat Tirmizi)

Hikmah berpuasa sunat

Selain itu, puasa sunat juga terdapat beribu hikmah dan kelebihan antaranya ialah tanda bersyukur kita terhadap Allah SWT di atas rezeki serta kurniaan nikmat diberikan. Berpuasa mampu membantu memelihara kesihatan jasmani mahupun rohani. Sabda Rasulullah SAW: “Berpuasalah kamu, tentu kamu akan sihat.” Sabda baginda lagi: “Perut besar itu adalah sarang penyakit dan banyak makan itu punca segala penyakit.”
Diriwayatkan daripada Aisyah, “Adalah Rasulullah SAW amat menjaga puasa pada hari Isnin dan Khamis.” (Riwayat Imam Tirmizi)

Puasa mampu menyucikan diri daripada sifat mazmumah seperti tamak, sombong dan hasad dengki. Apabila seseorang itu berpuasa, ia mampu membersihkan jiwa yang kotor dan secara tidak langsung menerapkan sifat rendah diri terhadap orang lain dalam diri.

Puasa juga mendidik jiwa dengan sifat belas kasihan terhadap orang lain yang hidup susah atau menderita. Dengan itu, kita akan merasai penderitaan hidup mereka yang kurang bernasib baik dan hidup serba kekurangan.Kecerdasan akal

Puasa sunat juga dapat membantu kita memperoleh kecerdasan akal dan fikiran seperti disebut dalam satu riwayat: “Orang yang berlapar perutnya itu tajamlah fikirannya dan teranglah hatinya.”

Menjelang kedatangan Ramadan tidak lama lagi, marilah kita membiasakan diri berpuasa sunat pada bulan Rejab dan Syaaban. Bagi yang masih ada hutang puasa Ramasan yang lalu, cepat-cepatlah mengqada puasa.

sumber :  http://www.bharian.com.my


No comments:

Post a Comment

Busuk Yang Terbaik !

Support 4 Nuffnang & M4P

Yang Terbaik...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CLICKBANK : JUST CLICK IT !