JOM MASUK !!!

TRaNSLaTiNG MY BLoG

Saturday, March 16, 2013

Seni bicara suami dan isteri

Bicara atau tutur kata suami isteri seharusnya mempunyai ramuan yang bersifat kasih sayang dan penuh rasa hormat menghormati.. Tidak dinafikan menghadirkan seni komunikasi yang sihat di antara kedua-dua belah pihak akan mampu memupuk dan menyemai rasa cinta agar terus subur dalam kerukunan, keharmonian dan kebahagiaan yang berpanjangan.

Walaupun komunikasi tidak hanya terhad kepada pertuturan atau aspek komunikasi lisan sahaja tetapi ini ditekankan kerana salah faham paling kerap berlaku akibat bicara yang kurang berkesan.
Menyedari komunikasi dalam rumah tangga adalah sangat penting, kerana melalui proses komunikasi inilah dapat dibaca isi hati sebenar seseorang itu. Oleh itu pelajari beberapa seni berbicara untuk dipraktiskan bersama dalam menjalani kehidupan seharian sebagai suami isteri yang bahagia.
1. Ungkapkan kata-kata yang santun dan ikhlas
Tentu sahaja jika skil berbicara yang lemah lembut dan santun yang dituturkan antara kedua-dua belah pihak akan membuai rasa damai di dalam jiwa sepanjang waktu. Jika pun ada pasangan melakukan kesalahan, ditegur dengan penuh kelembutan dan bijaksana. Ternyata kuasa bicara nan lembut ini tidak pernah mengecewakan untuk dipraktiskan dalam membentuk perhubungan yang lebih baik buat pasangan suami isteri.
2. Sahut dengan panggilan manja
Panggilan ‘abang’ buat suami dan ‘ayang’ buat isteri kedengaran lebih romantis berbanding mempraktiskan panggilan ‘awak’ kepada pasangan. Kekalkan menggunakan panggilan manja tersebut walaupun dihadapan anak-anak mahu pun di khalayak ramai. Tentu sahaja dengan panggilan manja ini akan menghadirkan rasa begitu dihargai dan disayangi oleh pasangan, umpamanya sebagai simbolik kepada luahan rasa cinta buat pasangan.
3. Pilih masa dan situasi untuk berbicara
Seperkara lagi yang tidak kurang pentingnya adalah memilih masa yang sesuai untuk memperkatakan sesuatu terutama sekali dalam memberikan teguran dan kritikan. Setiap pasangan perlu memilih masa dan suasana yang tepat terutama sekali dengan isteri atau suami kerana dengan cara ini dapat dikurangkan kesan negatif teguran tersebut. Kadangkala sesuatu teguran itu boleh diterima sekiranya dilakukan sesuai dengan situasinya.
4. Jadi pendengar yang setia
Belajarlah untuk menjadi pendengar yang setia kepada pasangan anda. Beri tumpuan tiap kali dia berbicara. Lihat anak matanya dan cuba fahami secara ikhlas apa yang dipertuturkan. Ternyata, perhatian yang anda berikan ini akan membuatkan hati si dia berasa begitu dihargai.
4 Perkara Yang Harus Dihindari Dalam Suami Isteri
1. Jangan membisu
Selalu mengambil langkah berdiam diri bukanlah satu perkara yang bijak. Jika terjadi sesuatu masalah atau konflik, usah membisu dan mendiam diri. Berterus teranglah dan jangan sesekali berfikir “lantak kau lah”, “engkau engkau, aku aku”.
2. Jangan berleter
Tiada siapa pun suka untuk dileteri, baik suami mahu pun isteri. Jadi cuba kawal emosi dan fahami pasangan. Jika ada kekurangan dalam rumah tangga seharusnya cari punca penyelesaiannya, agar hidup berumah tangga lebih harmoni.
3. Jangan mengugut
Jangan sesekali mengugut suami atau isteri. Jangan ungkapkan perkataan “Derhaka!”, “Aku tak redha dengan apa yang aku beri”, “Berani kau balik lewat, tidur luar!”. Ayat-ayat sebegini tidak harus dilafazkan di dalam rumahtangga. Sebelum membuat ugutan, lihatlah pada diri sendiri. Adakah diri itu telah sempurna menjadi seorang suami atau isteri yang  terbaik?
4. Jangan menuduh
Jangan selalu menuduh pasangan tanpa usul periksa dan bukti yang kukuh. Buangkan perasaan curiga. Percaya kepada pasangan kerana masing-masing sudah pun mempunyai tanggungjawab yang berat selepas berkahwin.


Sumber : Pesona Pengantin

No comments:

Post a Comment

Busuk Yang Terbaik !

Support 4 Nuffnang & M4P

Yang Terbaik...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CLICKBANK : JUST CLICK IT !